7. Volksgezondheid en milieu

7.2 Riolering

Tot dit taakveld behoort de wettelijke zorgplicht om het stedelijk afvalwater in te zamelen en te transporteren, de afvoer van het regenwater in de openbare ruimte en de afvoer van grondwater in de openbare ruimte onder bepaalde voorwaarden. Deze gemeentelijke taken zijn vastgelegd in het Water & Rioleringsplan (WRP) 2016-2021. In het WRP zijn de beleidsdoelen, maatregelen en financiële dekking opgenomen. De belangrijkste doelen zijn:

  • De afvalwaterriolering borgt de volksgezondheid door het verwijderen van afvalwater uit de leefomgeving.
  • De hemelwaterriolering is toekomstbestendig en houdt rekening met autonome ontwikkelingen als de woningbouw en een veranderend klimaat met extremere neerslag. Toekomstbestendig betekent ook aandacht voor duurzaamheid; gericht op een gelijkblijvende en liefst afnemende belasting van het milieu.
  • Het oppervlaktewatersysteem is in 2050 duurzaam, robuust, schoon en aansprekend en zodanig ingericht dat de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk opgevangen worden.
  • Het grondwatersysteem wordt waar mogelijk benut voor het vasthouden van regenwater en draagt zo bij aan een veerkrachtig watersysteem dat neerslag goed kan verwerken en droge perioden kan overbruggen.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Het WRP beschrijft onder andere de maatregelen die nodig zijn om de doelen te realiseren en geeft aan hoe het beheer van de riolering, het watersysteem en andere watervoorzieningen de komende jaren wordt vormgegeven. In 2021 is een nieuw WRP 2022-2027 vastgesteld.
In het maatregelenprogramma voor 2021 valt de uitvoering op van de rioolvervanging Strabolaan.
De geplande start van de rioolvervanging Laag Prinsenhof is vertraagd tot begin 2023. De vertraging is veroorzaakt door de belemmeringen om het participatietraject te starten. Deze belemmeringen voor het starten van de volgende projectfase en de participatie waren de noodzaak van het aanvragen van een nieuw krediet voor de overige kosten voor verkeer, groen en wegen en dergelijke. De maatregelen rondom corona heeft in het participatieproces ook tot vertraging geleid. In totaal is de huidige vertraging nu 10 maanden.

In het kader van de 'Bui van de Eeuw' start de aanpak van de wateroverlast door extreme neerslag van het gebied rondom de Prins Bernhardlaan/Spinozalaan. Dit wordt afgestemd met en op de aanpassing van het winkelcentrum de Julianabaan. Bij de Julianabaan wordt momenteel gezocht naar 'quick wins' om de aanpak wateroverlast en vergroening alvast te realiseren. Verder is een rijkssubsidie Impulsregeling klimaatadaptatie toegewezen voor de Julianabaan en Laag Prinsenhof.
Aan de zuidzijde van de Prins Bernhardlaan is de onderzoeksfase afgerond en kan de voorbereidingsfase starten.
In het Huygenskwartier is de onderzoeksfase gestart en zijn al enkele voorzieningen getroffen om de toestroom van water naar dit gebied te beperken tijdens regen.

Naast het regulier beheer, onderhoud en vervanging van voorzieningen zijn er ook een paar belangrijke aandachtspunten zoals de kernprestatie-indicator 'Goed Gebruik van de riolering en andere voorzieningen'. Dit betekent meer stimuleren van het infiltreren van hemelwater en intensiveren van de Operatie Steenbreek en het bestrijden van verkeerde lozingen zoals hygiënische doekjes en vet, die tot pompstoringen leiden. Voor de intensievere uitvoering van dit bestaande beleid is in het nieuwe WRP extra capaciteit opgenomen.

De gemeente wordt hiermee verder klimaatbestendig gemaakt. Klimaatadaptatie staat ook centraal in de rioolvervangingsprojecten. In het gereed gekomen deel van het project Strabolaan is 10.000 m2 afgekoppeld in 2021. Daarbij hoort ook de aanleg van drainage.
In de 'Bui van de Eeuw' projecten is 670 m2 afgekoppeld. Dat is minder dan de geplande 1.000 m2 vanwege onder andere de overheveling van krediet naar het project Huygenskwartier, dat later in de tijd is gepland.

Er zijn in 2021 minder rioolinspecties uitgevoerd, omdat we op basis van de risicobenadering een inspectieplan is. Hiermee is voorkomen dat onnodige rioolinspecties zijn uitgevoerd .

Speerpunt

Omschrijving

Status

Er zijn geen speerpunten voor dit taakveld

Toelichting per speerpunt

Er zijn geen speerpunten voor dit taakveld

Verbonden partij(en)

Centrumregeling samenwerking gemalendiensten

Doelstelling

De Centrumregeling samenwerking gemalendiensten (NAD) is in 2019 opgericht. Het is een samenwerking tussen de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Delft en Pijnacker-Nootdorp. Het doel van deze samenwerking is de personele kwetsbaarheid bij het operationeel gemalenbeheer te verminderen met één gezamenlijke beheer- en onderhoudsdienst voor gemalen die goed uitgerust zijn om aan de huidige en toekomstige problematiek rondom de gemalen het hoofd te bieden.

Ontwikkelingen

Er zijn geen bijzondere ontwikkelingen geweest in 2021. Door onderbezetting is een deel van de werkzaamheden uitbesteed en is per augustus 2021 voor 0,5 FTE een Beleidsadviseur Gemalen en Persleidingen ingehuurd.
Door de beperkte bezetting lag de focus in 2021 primair op het verzorgen van het reguliere beheer en onderhoud van de diverse type gemalen, randvoorzieningen en persleidingen.

Wat heeft het gekost?

Riolering

Primitieve
begroting
2021

Begrotings-
wijzigingen
2021

Begroting
na wijziging
2021

Realisatie
2021

Verschil
2021

Lasten

4.110

150

4.259

4.395

-136

Baten

6.589

265

6.853

6.658

-195

Saldo van lasten en baten

2.479

115

2.594

2.263

-332

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen de kosten voor het beheer en onderhoud van het gemeentelijk riool- en drainagestelsel (zie voor de kostenopbouw van de rioolheffing de paragraaf lokale heffingen).
De baten betreffen de inkomsten uit de rioolheffing.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 16:19:07 met de export van 07/06/2022 16:01:48