7. Volksgezondheid en milieu

7.4 Milieubeheer

Tot dit taakveld behoren gemeentelijke taken ter bescherming van het milieu waaronder bodem, geluid- en luchtkwaliteit, verduurzaming, energie en ongediertebestrijding. Een deel van de wettelijke taken op deze gebieden is ondergebracht bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH).
Gemeenten hebben afgesproken een forse bijdrage te leveren aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. Op weg naar een CO2-neutrale gemeente in 2050 is het streven om in 2030 de tussendoelstelling 49% CO2 en energiereductie en 22% duurzame energie te bereiken ten opzichte van 2007.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

In het voorjaar 2021 is de Regionale Energiestrategie 1.0 vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraden. Parallel daaraan is de Lokale Energiestrategie en Transitievisie opgesteld en uiteindelijk na inspraak op 7 december 2021 definitief vastgesteld in de raad. Voor de eerste transitiewijk De Heuvel/Amstelwijk is een aanvraag ingediend voor een bijdrage vanuit de Proeftuinen Aardgasvrije Wijken (PAW) om de eerste 500 woningen aardgasvrij te kunnen maken. Voor de reserve Duurzaamheid en Energietransitie is een bestedingsplan vastgesteld. Er is begonnen met het breder informeren/activeren van de inwoners via informatieve filmpjes, webinars, artikelen in de krant en VVE-cafés. Voor de gemeentelijke gebouwen is een routekaart verduurzaming gemeentelijke gebouwen opgesteld waarbij als eerste stap het raadhuis voorzien is van 92 zonnepanelen. Beleidsregels Duurzaam Bouwen zijn vastgesteld en het interferentiebeleid bodemenergie is bijna gereed.

Daarnaast zijn de uitgaven voor de Regeling Reductie Energieverbruik lager uitgevallen. De reden hiervan is dat niet alle geplande activiteiten (huisbezoeken) hebben kunnen plaatsvinden als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Lokale energiestrategie uitwerken

In de lokale energiestrategie wordt de wijkaanpak inclusief het participatietraject daarvoor uitgewerkt. Tevens wordt gekomen tot een wettelijk vereiste warmtetransitie-visie.

Toelichting per speerpunt

Lokale energiestrategie uitwerken

In december 2021 is door de gemeenteraad de Lokale Energiestrategie (LES) en Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. Voor wat betreft beide strategische beleidsstukken geldt dat zij het kader bieden waarbinnen de gemeente de energietransitie wil vormgeven. In de LES en TVW is op hoofdlijnen de wijkaanpak en het participatietraject vorm gegeven. Daarmee is onder meer voldaan aan het vereiste om als gemeente voor 1 januari 2022 een TVW vast te stellen. In juni 2021 is tevens het financiële kader voor de energietransitie op basis van het bestedingsplan van de bestemmingsreserve duurzaamheid en energietransitie van 46 miljoen door de gemeenteraad vastgesteld.

Verbonden partij(en)

Omgevingsdienst Haaglanden (ODH)

Doelstelling

Omgevingsdienst Haaglanden verzorgt voor de gemeente wettelijke taken op het gebied van milieuvergunningverlening, toezicht (op bodem en op zwaardere/ complexere milieu-inrichtingen) en handhaving. Het college blijft voor deze taken het bevoegd gezag.

Ontwikkelingen

Financiering van de taakuitvoering door de ODH vond in 2021 plaats op basis van de per opdrachtgever te leveren producten en diensten. De deelnemersbijdrage is op basis van voorcalculatie vastgesteld.
Het jaar 2021 is qua taakuitvoering voor de taken voor de gemeente Leidschendam-Voorburg een relatief rustig jaar geweest. Het aantal uitgevoerde zaken binnen het programma Toetsing & Vergunningverlening en de urenrealisatie liggen onder de werkplanraming. Het aantal uitgevoerde zaken binnen het programma Toezicht & Handhaving ligt onder de werkplanraming, maar de tijdsbesteding is iets hoger geweest dan verwacht.

Wat heeft het gekost?

Milieubeheer

Primitieve
begroting
2021

Begrotings-
wijzigingen
2021

Begroting
na wijziging
2021

Realisatie
2021

Verschil
2021

Lasten

2.564

36

2.600

2.404

195

Baten

85

169

254

375

122

Saldo van lasten en baten

-2.479

133

-2.346

-2.029

317

Bedragen x € 1.000

De lasten hangen samen met de uitvoering van de duurzaamheidsagenda, waaronder de subsidieregeling voor duurzame maatregelen, klimaatbeleid, bodemonderzoek en -sanering en de bijdrage aan de gemeenschappelijke regeling ODH.
De baten betreffen de incidentele rijksbijdrage voor Extern Advies Warmtetransitie (EAW) en de subsidiebijdrage Regeling Reductie Energiegebruik (RRE).

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 16:19:07 met de export van 07/06/2022 16:01:48