1. Veiligheid

1.2 Openbare orde en veiligheid

Tot dit taakveld behoren alle gemeentelijke taken op het gebied van de openbare orde en veiligheid. Hieronder vallen het uitvoeren van het integraal veiligheidsbeleid 2020 - 2022, het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid 2020 - 2023, de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), de vergunningverlening op grond van de APV, Drank en Horeca en overige bijzondere wetten, het toezicht en handhaving hierop.  
Ook de uitvoering van het regionaal veiligheidsbeleid, waaronder de aanpak van ondermijning, is onderdeel van dit taakveld.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Het actieprogramma veiligheid 2021 is in samenwerking met veiligheidspartners uitgevoerd en er is bijgedragen aan de uitvoering van het regionaal veiligheidsbeleid. Ook is geparticipeerd in het dealbrekersproject, dat jonge aanwas in de criminaliteit moet helpen voorkomen.

Het college heeft voor 2021 geen Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsprogramma vastgesteld. Dat neemt niet weg dat de Vergunning, Toezichts- en Handhavingstaken wel zijn verricht, met de kanttekening dat veel reguliere toezichts- en handhavingstaken minder intensief zijn opgepakt, omdat de buitengewoon opsporingsambtenaren veel werk hebben gehad aan het toezicht op de naleving van de Covid-19 maatregelen.

Uit extra subsidiegelden die van het Rijk zijn verkregen zijn voor vier maanden tien extra toezichthouders aangesteld, die gedurende die 4 maanden de bijplaatsingen bij afvalcontainers in beeld hebben gebracht.

De opening van The Mall of the Netherlands vergde extra inzet op de bestuurlijke integriteitsbeoordeling (Wet bibob).

Op 10 november 2021 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het programmaplan Sterk voor Noord. In het programma werken bewoners en partners aan het inlopen van achterstanden in onderwijs, financiële zelfredzaamheid en fijn en veilig wonen in Prinsenhof hoogbouw en de Heuvel/Amstelwijk.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Versterkingsprogramma Leidschendam-Noord (Prinsenhof / Amstelwijk / Heuvelwijk)

Verbeteren en versterken van de leefbaarheid in Leidschendam-Noord. Daarbij wordt in elk geval ingezet op de  thema's:  school, werk, wonen, cultuur, bewoners en veiligheid (uitvoering unaniem aangenomen motie 484 Versterkingsprogramma De Prinsenhof).

Toelichting per speerpunt

Versterkingsprogramma Leidschendam-Noord (Prinsenhof / Amstelwijk / Heuvelwijk)

Het Programmaplan is opgesteld en in de raad van 10 november 2021 vastgesteld. De uitvoering van dit programma moet leiden tot een kansrijke toekomst voor alle inwoners van Leidschendam-Noord. Dit betekent het terugdringen en voorkomen van kansenongelijkheid. Het betekent ook dat jongeren en volwassenen participeren naar vermogen en dat armoede, taalachterstanden en schulden minder vaak een belemmering vormen om mee te doen. We streven naar wijken waar het voor iedereen fijn en veilig wonen is. Inwoners, gemeente, corporaties, maatschappelijke partners, zorginstellingen, scholen, het bedrijfsleven en politie werken in het Programma Sterk voor Noord samen aan een kansrijke toekomst voor alle inwoners in Leidschendam-Noord.

Verbonden partij(en)

Wat heeft het gekost?

Openbare orde en veiligheid

Primitieve
begroting
2021

Begrotings-
wijzigingen
2021

Begroting
na wijziging
2021

Realisatie
2021

Verschil
2021

Lasten

2.570

267

2.837

2.752

86

Baten

140

77

217

219

2

Saldo van lasten en baten

-2.430

-190

-2.620

-2.533

88

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen de personele lasten en de kosten voor het uitvoeren van het integraal veiligheidsbeleid en aanpak radicalisering.
De baten betreffen de leges voor vergunningen verstrekt op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), opslagkosten voor huisuitzettingen en de bijdrage voor de aanpak van radicalisering en het tegengaan hiervan.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 16:19:07 met de export van 07/06/2022 16:01:48