Algemeen

Bestuurlijke samenvatting

Door de coronacrisis is meer aandacht nodig voor het versterken van de sociale cohesie en het tegengaan van eenzaamheid. Er is een actieplan eenzaamheid opgesteld en ook vanuit de subsidietafels is hierop ingezet. De regeling Maatschappelijk Verantwoord Verenigen is in september 2021 opengezet. Verenigingen hebben de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor activiteiten die breder zijn dan de vereniging zelf of om de vereniging te herstellen na het zware coronajaar 2020. Verenigingen maakten hier beperkt gebruik van.

Met de aanscherping van het Sociaal Kompas is meer richting gegeven aan nieuw beleid in het sociaal domein zoals Wmo, jeugd, leerlingenvervoer en re-integratie- en participatie. De nadruk is meer komen te liggen op hoe inwoners het beste ondersteund kunnen worden om verdere problemen te voorkomen en hen weer op eigen benen te laten staan. Van curatief naar preventief, zorg voor diegene die dit het hardst nodig hebben en meer integraliteit. We werken integraal met één gezin, één plan en één regisseur, zodat alles wat er speelt in beeld is. Maatschappelijke partners en organisaties die geworteld zijn in de wijken en buurten werken mee aan ondersteuning dicht bij huis.

Het programmaplan Sterk voor Noord is eind 2021 door de raad vastgesteld. De uitvoering van dit programma zet in op een kansrijke toekomst voor alle inwoners van Leidschendam-Noord. Dit betekent het terugdringen en voorkomen van kansenongelijkheid. Het betekent ook dat jongeren en volwassenen participeren naar vermogen en dat armoede, taalachterstanden en schulden minder vaak een belemmering vormen om mee te doen. De Deal voor Noord is ondertekend door inwoners en dertig partners die actief zijn in de wijk. Zij streven naar vitale en sociaal sterke wijken waar het voor iedereen fijn en veilig wonen is.

In de jeugdzorg is hard gewerkt aan alternatieve kleinschalige woonvoorzieningen en ambulant jeugdhulpaanbod. Door achterblijvende instroom komt de exploitatie van de JeugdzorgPlus instellingen onder druk te staan. Samen met de instellingen wordt het oorspronkelijke plan voor de transformatie herijkt. De huidige overeenkomsten JeugdzorgPlus zijn verlengd tot en met 2022 om meer tijd te creëren voor de afbouw van het aantal gesloten plekken. We volgen de landelijke ontwikkelingen nauwgezet. Er zijn nieuwe woon-zorg combinatievormen gestart voor jeugdigen in jeugdzorg die 18 jaar worden, zoals Kamers met Kansen en Beschermd wonen light. In samenspraak met de instellingen is er een perspectiefplan gekomen voor jeugdigen waarmee tijdig wordt gekeken naar een passende vervolgplek na hun 18e verjaardag. Ook zijn afspraken gemaakt om jongeren die hier behoefte aan hebben, extra te begeleiden in de overgang van 18- naar 18+.

Door vertraging in onder ander het inkoopproces is de invoering van de Onderwijs Jeugdhulp Arrangementen (OJA’s) op scholen voor speciaal onderwijs verschoven naar 2022. Met het Routeboek Verzuim en Thuiszitters op primair en voortgezet onderwijs dringen we thuiszitters terug. Dit is opgesteld door onderwijs, jeugdhulp en gemeenten in Haaglanden. Op 70% van de basisscholen en op 100% van de scholen voor voortgezet onderwijs in Leidschendam-Voorburg zijn startgesprekken gevoerd waarbij aandacht is besteed aan de routeboeken en de werkwijze is met schoolmaatschappelijk werk, onderwijs en leerplicht besproken.

Het college is doorgegaan met de uitvoering van het minimabeleid met de diverse regelingen waarbij kinderen die opgroeien in een minimagezin worden ondersteund. Het communicatiemateriaal van de minimaregelingen is herzien en wordt verspreid. Het is nog niet duidelijk welke invloed de coronacrisis heeft op het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. Er is gestart met uitvoering van het beleidsplan schuldhulpverlening 2021-2024. Zo is er een nieuwe partner voor schuldhulpverlening aangetrokken en de overdacht van cliënten is al grotendeels afgerond.

Met matchmakers en een leermakelaar is extra inzet gepleegd op het aan het werk krijgen van inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo zijn 50 inwoners met een langere afstand tot de arbeidsmarkt gekoppeld aan werk door de matchmakers en 36 jongeren positief bemiddeld naar een stage of leerwerkplek.

De raad heeft het principebesluit genomen om vast te houden aan resultaatgericht beschikken bij huishoudelijke ondersteuning. Momenteel is de gemeente in afwachting van de wetswijziging waarin resultaatgericht beschikken een plek krijgt in de Wmo. De verwachting was dat de benodigde wetswijziging medio 2021 in werking zou treden, maar deze is aangehouden. Met de implementatie van Beter Samenspel beogen we vroegtijdige signalering van (zorg)problematiek, waarmee escalatie wordt voorkomen en inzet van lichtere hulp voldoende is en blijft. Er zijn verdere afspraken gemaakt over regionale samenwerking en regievoering binnen de gemeente.

We hebben ons samen met partners voorbereid op onze nieuwe regierol sinds 1 januari 2022 voor inburgering. Vooruitlopend hierop is een ‘Pilot Brugklas’ uitgevoerd om te komen tot een innovatieve en kwalitatief hoogwaardige intake voor inburgeraars en hebben 18 deelnemers een programma gevolgd van 12 weken met daarin alle facetten van het inburgeren.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 16:19:07 met de export van 07/06/2022 16:01:48